De fiecare data cand iesim de la supermarket, alaturi de marfuri, luam cu noi acasa si variate tipuri de ambalaje. Poate fi vorba despre cele mai subtiri pungi din hartie sau despre cele mai groase sacose.
Dar ambalajele sunt cu adevarat necesare?
DA! Avem nevoie de ele. Sau cum altfel ne-am putea indrepta spre casa cu toate achizitiile?
Doar pungi din hartie? Ce sunt ambalajele?
Inainte de a trece la clasificarea ambalajelor, poate ar trebui sa intelegem la ce se refera termenul in sine (in engleza, packaging).
Este vorba despre produse fabricate din materiale de natura diversa (hartie, carton, aluminiu, etc.). Si nu includ doar binecunoscutele pungi personalizate disponibile la casa de marcat.
Sacose si pungi din hartie – Tipuri de ambalaje
Independent de materia prima continuta, pot fi impartite in 3 categorii:
Ambalaje primare
Reprezinta forma conceputa pentru vanzare, primul ”invelis” care ”imbraca” fiecare produs harazit vanzarii. Sunt realizate exclusiv pentru consumatorul final: pungi hartie pentru congelate, recipientul pentru lapte, etc.
Privite din punct de vedere sanitar, au o importanta primara. Printre altele, protejeaza marfurile si impiedica deteriorarea lor.
Ambalaje secundare
Numite si ambalaje multiple, sunt cele care grupeaza un numar finit de produse. De regula, se afla la retaileri si angrosisti. Pot fi indepartate fara sa influenteze caracteristicile produselor pe care le cuprind.
Aceasta tipologie faciliteaza aranjarea marfurilor la raft si manipularea lor de catre furnizori, vanzatori si cumparatori. Aici sunt incluse ambalajele care grupeaza, de pilda:
- Mai multe sticle de apa;
- Cutii de conserve;
- Seturi de jucarii, etc.
Ambalaje tertiare
In sfarsit am ajuns si la categoria destinata transportului. Ambalajele tertiare sunt astfel gandite incat sa inlesneasca manipularea si transportarea unui numar mare de unitati singulare (produse individuale) sau grupate in ambalaje secundare.
In cazul bunurilor de larg consum, aceasta tipologie este rezervata exclusiv lanturilor de distributie.